• 作家相片Law Sir

數底差? 做數慢? 如何KO人生中,學數學的兩大究極困難?

已更新:2022年6月4日

2014年一場鉅變,造就咗Mr Law近年專注中學數學及理科補底。近8至9成學生都係補數學為主。唔少家長指自己小朋友數底差同埋做數慢,要操數。無錯做數慢係要操數,但點操都係一個好大嘅學問,之後嘅文章有機會再講,

咁就算要操數,都要搵一個適合嘅導師,或者去一間合適嘅補習社先得, right?

首先,想請私人補習老師的家長要小心考慮

請私人補習老師,一般家長只係會睇導師嘅成績同埋自我介紹,最常見嘅就係用心教學,專科專教,細心,有耐性,有好多練習俾學生做blah blah blah。係,無錯就係因為無經驗,所以只可以講呢啲。

Law Sir當年嘅情況都係差唔多,加上私人補習導師,男仔阿sir係比較輸蝕。通常女學生家長都偏好女導師,而男學生家長呢,都係想請女導師。呢一點作為男導師嘅Law Sir絕對明白,始終女導師點都好似好過男導師咁。

幸好,讀大學期間都有好幾個學生,可以俾Law Sir累積一下教學經驗。聰明的學生好好教,進步好快,而且家長都對我很客氣,感謝好些家長當年嘅信任。

如果各位家長想請大學生做私補導師,教自己嘅小朋友,就要預咗做白老鼠。因為佢好可能只係教咗一段好短嘅時間,教學經驗唔夠。若果小朋友好聰明,但係抗拒去大補習社,絕對係一個好嘅選擇。

若果選擇補習班,要先了解清楚自己小朋友嘅能力,選合適嘅補習社

好多因素影響家長選擇補習社,第一固之然是價錢,第二係導師嘅穩定性,第三係每班人數。但好多家長都忽略咗最重要嘅因素→自己嘅小朋友,到底適合哪種教學模式?

大型補習社、專科班適合中上程度學生

市面上中學補習班嘅教學模式,最常見就係「單向授課班」,亦即係「專科班」。原因好簡單,所有教材都可以預先準備,連邊個位講乜笑話都預備好,保證無冷場又可以令學生記憶深刻;有不少導師更會「自創」唔少「必殺技」,搞到無補嘅同學好似唔識就好蝕咁。而且,為令學生覺得自己好勁,導師嘅語速會好似機關槍咁掃射,唔講得快就好似唔夠pro咁。

呢類補習社適合能力中上嘅學生,band 1校內成績全級頭60名內,band 2校內成績頭20名內,band 3... 頭5名內吧。用眼望,耳聽,腦記學習嘅學生,就非常適合。

不過留意返,如果學生上課時有教程外嘅問題,導師好可能唔會即刻答,一來擔心拖慢預設嘅進度,二來。。。。。大家可以估下點解

3至5人小班教學適合任何程度學生

第二種教學模式就係互動式教學,透過問與答去加深學生對課題認知,給機會學生trial and error去訓練勇於嘗試嘅思維。

這類補習班的人數通常是3-5人一班,由於利潤遠遠不及「單向授課班」,多數中小型補習社的做法是請一些大學生/大專生來教,大約3成學費給導師,同一個大課室內幾個導師加十幾名學生困獸鬥,嘈吵程度可想而知。

若果由經驗導師教授,絕對可取。但若只是由兼職導師教授,很可能會出現三兩個月就換阿sir/missy嘅情況,一來學生好易學到無心機,二來導師質素時好時壞,每次轉老師都要望天打掛。

附圖已經係疫情前嘅上堂境況,宜家每張枱只係坐1個學生,5張枱即係5個學生。今日下午每個學生都認真地做練習,又未有嘢問時,真係可以靜到烏蠅飛過都聽到。自從改為5人一班之後,感謝各位家長支持,只係剩底少量學額,可以喺呢度睇到餘下學額數目。

Law Sir 近月將疫情後製作嘅教學片喺band 2及band 3 數學(英文卷)嘅學生做咗測試,似乎效果非常良好,稍作微調後會製作成網上課程供元朗區以外家長/學生選購,主力還是補底,希望可以幫助這班學數學到一頭煙嘅學生。若果在外補了很久都沒有效果,屆時不妨考慮一下。

118 次查看0 則留言